Strona główna » BLOG » Rokitnik – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Rokitnik – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Data dodania: 01-03-2023


Rokitnik – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce



Rokitnik zwyczajny należy do rodziny roślin oliwnikowatych. Naturalnie występuje w Europie i Azji wzdłuż rzek i morskich wybrzeży. W Polsce można spotkać rokitnika na wybrzeżu bałtyckim. Jest to krzew o podłużnych liściach i małych czerwonych lub pomarańczowych okrągłych owocach. Często jest uprawiany w naszym kraju jako roślina ozdobna.
 

Owoce rokitnika są prawdziwą bombą witamin i innych cennych składników odżywczych. Uznawane są za tzw. „superfood”. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości rokitnik stosowany jest także w kosmetyce i medycynie.

Jakie witaminy i mikroelementy znajdują się w rokitniku ?

Owoce rokitnika zawierają aż 14 różnych witamin, wśród nich – witaminę C, A, E, F, K, P oraz B12. Zawartość witaminy C jest tak wysoka, że wśród wszystkich owoców zajmuje drugie miejsce pod względem jej zawartości (wyprzedza go tylko dzika róża).

Rokitnik pospolity to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego, α-linolenowego, oleinowego, palmitynowego, stearynowego4, które w największym stężeniu znajdują się w nasionach.


 

Rokitnik w przemyśle spożywczym

Owoce rokitnika mają naturalnie kwaśny smak, ze względu na dużą zawartość różnych kwasów. Wykorzystuje się je do produkcji soku, zakwasu oraz spożywczego oleju rokitnikowego.

Przetwory lub suplementy z owoców rokitnika pomagają leczyć przeziębienie, kaszel i ból gardła, podwyższony poziom cholesterolu, reumatyzm, czy nadciśnienie. Rokitnik pomaga również zwiększyć odporność i wzmocnić naturalny system obronny organizmu.


 

Zastosowanie rokitnika w kosmetyce

W kosmetykach szerokie zastosowanie mają olej i hydrolat z rokitnika.

Olejek rokitnikowy dobrze się wchłania, dogłębnie odżywia skórę i nie pozostawia tłustego filmu na jej powierzchni. Jest ceniony ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, oraz przeciwzmarszczkowe. Pobudza skórę do syntezy kolagenu. Dodatkowo jest naturalnym filtrem UV, chroniącym przed promieniowaniem. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jest skutecznym dodatkiem do kremów zwalczających przebarwienia oraz do cery dojrzałej. Dzięki wysokiej zawartości kwasu palmitynowego olej z rokitnika przyspiesza regenerację i gojenie uszkodzeń skóry. Z kolei obecność kwasu linolowego w oleju z rokitnika wpływa na wzmocnienie bariery lipidowej .

Olej z rokitnika sprawdza się także w pielęgnacji suchej skóry, atopowej, z łuszczycą. Znaleźć go można w kremach do twarzy, balsamach do ciała, a nawet w szamponach – olejek z rokitnika wzmacnia strukturę włosa, nadaje im gładkości i zapobiega wypadaniu.

Z kolei hydrolat z rokitnika jest wytwarzany z maceracji owoców. Podobnie jak olejek zawiera wysokie stężenie witaminy C, pozytywnie wpływa na syntezę kolagenu w skórze. Dzięki tej właściwości kosmetyki z dodatkiem hydrolatu poprawiają elastyczność skóry. Hydrolat z rokitnika łagodzi podrażnienia, tonizuje skórę i wspiera jej regenerację. Jest stosowany w kosmetyce jako dodatek do produktów do pielęgnacji twarzy i włosów.


 

Polecane przez EKO-DOMEK kosmetyki z rokitnikiem

             
 
alt
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ
zamknij
Kontrast
Wielkość tekstu
Wysokość linii
Odstęp liter
Kursor
Skala szarości
Ukryj obrazy
Czytelna czcionka
Wyłączenie animacji
Wyrównanie tekstu
Nasycenie
Podkreśl odnośniki
Czytnik ekranu
Zresetuj wszystkie ustawienia