Strona główna » BLOG » Lawenda lekarska – właściwości i zastosowanie

Lawenda lekarska – właściwości i zastosowanie

Data dodania: 07-02-2023


Lawenda wąskolistna, inaczej zwana lekarską jest rośliną znaną i od wieków cenioną za jej właściwości.

alt

Lawenda lekarska naturalnie pochodzi z obszarów basenu Morza Śródziemnego, gdzie już w czasach starożytnych była używana w łaźniach. Obecnie jest często spotykaną rośliną ogrodową o pięknych fioletowych kwiatach i niepowtarzalnym zapachu.


 

Na co działa zapach lawendy?
 

Zapach lawendy pochodzi od olejku lawendowego – naturalnego składnika, pozyskiwanego z kwiatów tej rośliny.

Naturalny olejek lawendowy jest najczęściej używanym olejkiem w aromaterapii. Dodaje się go do kąpieli, saun, kominków zapachowych. Jego charakterystyczny zapach ma właściwości relaksujące, uspokajające i zwalcza stres.
 

Olejek lawendowy jest częstym składnikiem soli do kąpieli, dzięki czemu kąpiel przynosi relaks i odprężenie. Aromaterapia olejkiem lawendowym pomaga łagodzić stany napięcia nerwowego, depresję, nadpobudliwość i ułatwia zasypianie.
 

Ciekawostką jest, że olejek wcierany w skronie niweluje migrenowe bóle głowy.

 

Zastosowanie lawendy w kosmetyce

 

Lawenda stosowana jest we wszelkiego rodzaju kosmetykach – mydłach, żelach, balsamach, kremach, szamponach i wielu innych. Dodatek lawendy do kosmetyków nadaje im nie tylko wyjątkowy zapach, ale także przynosi wiele korzyści dla skóry.
 

Olejek lawendowy wspomaga regenerację skóry i gojenie ran, z tego powodu jest polecany w pielęgnacji skóry z trądzikiem lub łuszczycą.
 

Balsamy i kremy do ciała z dodatkiem lawendy łagodzą napięcie mięśniowe, bóle kości i stawów. Są polecane dla osób cierpiących na reumatyzm.
 

Hydrolat z kwiatów lawendy jest najbardziej uniwersalnym hydrolatem, który sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju cery. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i ściągającym hydrolat z lawendy reguluje wydzielanie sebum przy cerze mieszanej i tłustej. Mogą po niego sięgać także osoby z cerą wrażliwą, gdyż ma właściwości kojące i regenerujące.
 

Lawenda zawiera sporo związków, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. To z kolei spowalnia procesy starzenia, przyśpiesza regenerację i ułatwia odżywienie skóry, z tego powodu można ją znaleźć np. w kremach do twarzy, czy balsamach do ciała.
 

Dodatek lawendy w szamponach, odżywkach i maskach do włosów działa przeciwłupieżowo i ogranicza przetłuszczanie włosów.
 

Z uwagi na szerokie spektrum działania lawendy na rynku dostępny jest ogromny wybór kosmetyków z jej dodatkiem, a nawet powstają całe serie, czy marki kosmetyczne, bazujące na dobroczynnym dzianiu lawendy, jak np. marka Biolaven.

 

Czy lawendę można spożywać ?

 

Oczywiście ! Z lawendy lekarskiej świeżej lub suszonej można przygotować napary i herbaty. Napary z lawendy łagodzą bóle brzucha, w tym miesiączkowe, pomagają wyciszyć się i rozluźnić mięśnie.

Olejek lawendowy jest stosowany do zwalczania stanów zapalnych gardła, zatok i oskrzeli, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym.

Lawenda jest także składnikiem ziół prowansalskich – znanej mieszanki przypraw używanej w kuchni.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ
zamknij
Kontrast
Wielkość tekstu
Wysokość linii
Odstęp liter
Kursor
Skala szarości
Ukryj obrazy
Czytelna czcionka
Wyłączenie animacji
Wyrównanie tekstu
Nasycenie
Podkreśl odnośniki
Czytnik ekranu
Zresetuj wszystkie ustawienia